Een aantal jaar geleden ben ik voor mijn werk naar Den Haag verhuist. Samen met mijn vriend Hielke woon ik nu in Laakhavens, vlakbij de Vaillantlaan. Al snel voelde ik mij thuis in Den Haag, in onze grote stad met verschillende mensen en prachtige wijken. Maar ook was ik verrast door de grote verschillen en ongelijkheid. Het maakt helaas nog uit in welke wijk een kind opgroeit, voor welke kansen hij of zij krijgt. Bijvoorbeeld als het gaat om het leven in armoede en de taal- en rekenachterstanden bij kinderen. Van huis uit heb ik altijd meegekregen dat het belangrijk is om je in te zetten voor de mensen om je heen. Graag wilde ik iets doen om de jeugd te helpen bij mij in de buurt. Zo kwam ik in contact met Fatma Aktas. Zij vertelde mij over wat Stichting Avrasya allemaal doet voor gezinnen. Met veel plezier help ik elke zaterdagmiddag bij de huiswerkbegeleiding.

Zaterdagmiddag om half twee is het vaste moment waarop kinderen met hun huiswerk naar MOC Schilderswijk kunnen komen. We gaan dan in verschillende groepen uiteen, waarbij ik meestal met kinderen van groep 5 tot en met 8 aan de slag ga. Ik help voornamelijk met Nederlandse taal, kloklezen en rekenen. Soms hebben kinderen geen huiswerk of zijn ze het vergeten mee te nemen. Dan hebben we gelukkig nog extra oefenwerk en leesboeken liggen. Zo kan iedereen toch aan het werk met Nederlands en rekenen. Na het huiswerkuur gaan we vaak spelletjes doen of naar buiten. Ook zijn een paar kinderen elke week helemaal enthousiast geworden van woordspelletjes. Inmiddels is het een wedstrijd geworden wie de meest moeilijke en lange Nederlandse woorden kan bedenken. En ondertussen worden we altijd geweldig verwend met de heerlijke hapjes van de vrijwilligers. Altijd heerlijk en uit eigen (internationale) keuken. Geweldig om te zien hoe iedereen zich inzet.

Met veel plezier kom ik elk weekend naar Avrasya. Het mooie aan de zaterdagmiddagen is dat we de kinderen echt stappen vooruit zien maken. Daarnaast is het altijd een fijne plek om van elkaar te leren en het gezellig met elkaar te hebben. Daarom vind ik het belangrijk dat Den Haag zulke mooie initiatieven als Avrasya heeft. Ik schrijf dit stukje, terwijl we nog in de corona lockdown zitten. Ik hoop heel erg dat we dit jaar weer snel kunnen beginnen met de huiswerkbegeleiding op zaterdag. En, ik kijk ernaar uit om de kinderen weer te zien. We gaan er weer mooie zaterdagmiddagen van maken dit jaar!